Érdekességek

Épített vagy mobil kemence

Az épített kemencék előnye:
Talán a hatalmasra tervezett kemencék sajátossága, a kő szépsége!
Ezenkívül nincs olyan előny, amit a mobil kemencék ne hordoznának magukban!

Az épített kemencék hátrányai:

  • Elsősorban "örökre" helyhez kötöttek!
  • Sokkal nagyobb a helyigényük.
  • Az időigényes és a sok piszokkal járó építést - használattól függően - évek múlva meg kell ismételni!
    Mert a jól összeválogatott anyagok is, a hőtágulás miatt, repedéseket eredményeznek!
  • Gondatlan, helytelen használat esetén egy túlfűtéssel tönkretehető!
  • A javításuk teljes újraépítéssel járhat!
  • Általában több időt és fűtőanyagot igényel a felfűtésük!

A mobil kemencék előnyei:

  • Háromszor könnyebb az eddig látott mobil kemencékkel szemben, ezért a legkönnyebben szállítható, bárhol használható!
  • Kisebb helyet foglal, a legkisebb udvarban is elfér!
  • Kevesebb fa, idő kell a felfűtéshez!
  • Precíz levegő szabályzás miatt könnyebb a használata.
  • Az esetleges túlfűtés sem tesz kárt a rozsdamentes, hőálló lemez tűztérben!
  • Könnyedén süthető benne 300-350 C°-on is!
    Így tökéletes benne a pizza, de a sültek is gyorsabban elkészülnek!
  • Szakértelemmel minden alkotó elemük cserélhető!!!
  • És nem utolsó sorban költségtakarékos a beszerzésük!

Hátrányuk:

  • A több száz fokig hőálló festékek gyengébb korrózió védő képessége miatt, nem ajánlatos folyamatosan a szabad ég alatt tárolni.

Szaletli, garázs, féltető, de legalább a tartozék takaró ponyva használata ajánlott!

A mobil kemence kiválasztásának szempontjai

Aki mobilkemencét szeretne, annak sorra kell venni a legfontosabb szempontokat!

Ami a legfontosabb:

  • Ha már mobil, akkor legyen minél KÖNNYEBB, KÖNNYEN MOZGATHATÓ! (A hőtárolós kemencék a legkönnyebbek az eddig látottakkal szemben!)
  • A mobil kemence működjön a HAGYOMÁNYOS KEMENCÉK ELVÉN! Tehát a hőtartáson, egy felfűtéshez párosuljon minél hosszabb üzemidő! (A kemencék a hagyomány útján maradva egy felfűtéssel 7-10 órás üzemidőt nyújtanak 350 C°-ról 100 C°-ra ezalatt pl. egymás után akár több adag hús is megsüthető!)

Aki mégis folyamatos fűtésű "kemencét" szeretne választani, mindenképpen olyat válaszon amelyiknél a SÜTŐTÉR NINCS EGYBEN A TŰZTÉRREL, az égéstermék nem érintkezik az étellel!!!

Például a Non-Stop mobilkemencék családja

Hagyományos kemence tűzterében hagyott parázs nem ugyanaz, ott már nincs szálló korom, káros füst!
Folyamatos fűtésnél mindig újabb fa kerül a tűzre, aminek a kérge és egyéb - a begyulladásig történő tökéletlen égés miatt - káros anyagok szabadulnak fel!

Nem a hosszú élet titka!!!
Biztos sokan észrevették már egyszerű nyársalásnál, ha nem parázson, hanem frissen rátett fa tüze felett sütünk, a szalonna kevésbé finom, kesernyésebb lesz!!!

Ha egybensült malacot is szeretne készíteni, akkor a Maxi, Party és a Party Non-Stop kemence mérete ad rá lehetőséget.